kantband trädgård

Kantband vid rabatten och andra händiga trädgårdstips 

Varför är ett kantband trädgård då egentligen så gynnsam att lägga vantarna på, och vilka andra trädgårdstips finns det därute som kan hjälpa dig att uppnå en lättskött trädgård? Läs vidare och få svar inom kort. Vi kommer att se till så att trädgårdslivet blir en aning enklare för dig utan att du behöver stå ut med en stor mängd underhåll. 

Varför ett kantband är ett måste 

Först och främst: vad är egentligen ett kantband trädgård? Kort förklarat är det här en avgränsare i antingen plast, stål eller trä som delvist grävs ner mellan exempelvis en rabatt och en gräsmatta. Att ha ett kantband trädgård ser inte bara snyggt ut, utan gör trädgårdsskötseln så mycket enklare för dig. 

Den här avgränsaren stoppar nämligen gräset från att ta sig in i rabatten, och vice versa stoppar den rabattens växter från att växa ut i gräsmattan. Kort förklarat hjälper ett kantband trädgård dig att dela upp olika sektioner och att avgränsa vissa områden i din trädgård. 

Robotgräsklippare för smidighetens skull 

En mycket tidskrävande aspekt av att äga en egen trädgård är att den regelbundet ska klippas. Detta tar tid, kraft och är vanligtvis ganska högljutt. Det finns dock en lösning som ser till så att du inte behöver lyfta ett finger. Om du har en robotgräsklippare som klipper gräset åt dig kan du bara sätta dig ner i solstolen, luta dig tillbaka och låta roboten utföra jobbet. 

Det enda som krävs är att du gör justeringar och ställer in exakt vart robotgräsklipparen får köra. Du kan därtill tidsinställa maskinen så att den klipper gräset vid specifika tidpunkter. När batteriet är på väg att urladdas kör robotgräsklipparen sig själv till laddningsstationen, så svårare än så är det inte! 

Undvik krukor och satsa på rabatter 

Det kan verka som om rabatter utgör en mycket större utmaning än krukor. I rabatten kan växterna nämligen ta sig fritt åt alla håll, så är det inte enklare att få bukt med plantor i en kruka? På vissa sätt, ja, men det finns ett antal nackdelar som kan leda till att du hellre satsar på en rabatt. 

När du har växter i en kruka torkas jorden snabbare ut, och det kan därför mycket väl vara så att du regelbundet tvingas att byta ut jorden. Om växterna växer fort kan du dessutom behöva plantera om dem, och detta är inte bara tidskrävande – utan du måste då också köpa nya krukor. Med detta i åtanke kan en rabatt tillsammans med ett kantband trädgård därför bli det bästa valet för dig. 

Vinterväxande träd och buskar 

Det sista tipset som vi ska bjuda på om du vill uppnå en trädgård som inte är särskilt svår att underhålla är att introducera vinterväxande träd och buskar. Dessa växer även under vintern, och de kommer därför inte att släppa ifrån sig barr, blad och annat som du annars hade behövt kratta upp. Håll din gräsmatta ren och fin utan stora högar med löv genom att satsa på vinterväxande växter!